Hoe de Noorse ‘oostmannen’ van Austmann hun bier brouwen

Op ons 3rd Anniversary Beer Festival kun je een keur aan internationale brouwers in levende lijve ontmoeten. Zo ook onze Noorse vrienden van Austmann. Lees hier hun verhaal over avontuurlijke oostmannen, boze ouders en brouwen met honingdauw.

Noorwegen, rond 900 na Christus. ‘Austmenn’ (oostmannen) domineerden de Noorse kust en vaarden in zelfgebouwde, open boten onbekende wateren tegemoet. Ze hadden lef. Ze hadden een brandende nieuwsgierigheid naar wat er achter de horizon lag. Hun curiositeit naar nieuwe werelden dreef hen tot eindeloze ontdekkingstochten. Ze zeilden westwaarts en slaagden er zelfs in om het Noord-Amerikaanse continent te bereiken. Deze ‘Austmenn’ waren handelaars, avonturiers, vakmannen en pioniers.

Bierliefhebbers
Fast forward naar Trondheim, Noorwegen, ergens in de 21e eeuw. Drie vrienden, jonge honden zijn het nog. Anders, Thomas en Vinko hebben elkaar naar eigen zeggen ‘toevallig ontmoet’ omdat ze bierliefhebbers zijn. Anders van Austmann vertelt:  “We houden van bier. Mensen die bier drinken zijn down to earth, het wordt gedronken door het volk.”

Ambacht
Dan is daar het plan om zelf bier te brouwen. Ze gaan thuis aan de slag, want ‘ambacht tegen de industrie’. “We brouwden thuis, dat voelde een soort van illegaal. We gaven feestjes waarop mensen onze bieren konden proeven en schaafden ze beetje bij beetje bij.  Na een tijdje wilden voor het echie gaan brouwen, maar we hadden absoluut geen geld, slechts onze studielening. Onze ouders vonden het een verschrikkelijk slecht idee.”

Lening
Twee oma’s en een tante (het bier Tre Gamle Dame ofwel ‘drie oude dames’ in het Noors is een eerbetoon aan hen) trokken toch de portemonnee om de jongens te helpen hun brouwerij op te zetten. In 2013 was het zover. “We hadden zelfs een lening afgesloten op het huis van één van onze moeders. Het was alles of niets, bier brouwen of het huis verliezen. Net als de ‘austmenn’: land vinden of sterven.”

Honger
Die ‘austmenn’-mentaliteit vind je ook terug in de manier waarop Austmann bier brouwt; de brouwers zijn altijd op zoek naar nieuwe ingrediënten en laten hun onstilbare honger naar nieuwe smaken los op hun bieren. Ze brouwen solide kwaliteitsbieren in open fermentatietanken, net als de oostmannen eeuwen voor hen. Een IPA met honingdauw, een bosbessenstout, niks is deze heren te gek. Proef daarom hun bieren op ons bierfestival op 20 mei en ontdek wat je nooit had verwacht in craft beer. Skål!

Nieuws

Geplaatst op 09-05-2017
Door Laura Tenret

Deel dit artikel
Lees artikel

Kom afterpartyen op het BAF! 2018

  Het is weer september, en we hebben een gloednieuwe, vet lekkere editie van het BAF! op stapel staan! Dus raap jezelf...
Lees artikel

Ella en Swaans Wereldbowls brengen landen samen

We hebben nieuwe chefs in onze Kaapse Kitchen! Ella en Swaan serveren komende week ( 21 t/m 26 augustus) Wereldbowls. De keuken waar landen...
Lees artikel

Zeldzaam en bijzonder goed: Hair of the Dog (in bottle shop)

Handleiding voor het vinden van bijzondere bieren: stap binnen in onze bottle shop. Kijk gelijk rechts naast je. Hier vind je onze Hair of the...