IJslandse sagen in biervorm

IJslandse invasie op 8 december: Borg Brugghús komt onze tap overnemen met hun beste bieren!

Iedereen die wel eens in IJsland is geweest weet dat het eiland meer te bieden heeft dan uitbarstende vulkanen of Vikingvieringen met voetbal. Craftbeer bijvoorbeeld en de mannen van Borg Brugghús zijn op 8 december hier om dat te bewijzen. In 2010 begonnen zij hun vooruitstrevende craftbeer-brouwerij in Reykjavik met als doel de IJslandse cultuur en lokale ingrediënten samen te brengen in hun bieren.

Meesterbrouwers
Borg Brugghus komt uit de koker van Ölgerðin Egill Skallagrímsson, een bedrijf dat sinds 1913 bieren produceert. Zij hebben een team van meesterbrouwers in dienst die verschillende prijzen hebben gewonnen voor hun werk. Om hun vaardigheden en talent te laten schitteren, heeft Ölgerðin de microbrouwerij die nu Borg Brugghús is, opgericht met als doel de groei van de IJslandse biercultuur te ondersteunen. Borg biedt zodoende een gevarieerde en voortdurend groeiende selectie ambachtelijke bieren, met een focus op bier dat goed past bij eten.

Legende
De naam van de brouwerij is terug te leiden naar de IJslandse legende over Egill Skallagrímsson. Egill  is misschien wel de bekendste protagonist van de IJslandse sagen. Geboren in 910, raakten zijn ouders al snel ervan overtuigd dat er een man van grote invloed in de maak was - hoewel ze het oneens waren over de vraag of hij een vloek of een zegen was. Egill was geestig en welbespraakt, koppig en met een kort lontje en niet echt moeders mooiste.
Al vroeg maakte hij reizen naar het buitenland met zijn broer Þórólfur, en ging onderweg gevaarlijke uitdagingen tegemoet. Uiteindelijk keerde hij terug naar IJsland om een leider te worden in Borgarfjörður.

Potteschraper
Egill was een groot fan van mede en de sagen over zijn persoon bevatten vele verhalen over zijn drinkgelagen. Hij kon een kwaliteitsbrouwsel waarderen en zou waarschijnlijk het ambitieuze bierbrouwen van Borg Brugghús hebben gewaardeerd. We weten nog niet wat voor brouwsels ze meenemen, maar ze hebben bijna alle mogelijke craftbieren die je maar kunt bedenken. Met geweldige namen uit de IJslandse mythologie zoals Hurðaskellir (Deurslaander), Pottaskefill (Potteschraper) en de reuzin Gunnlöð, beschermvrouwe van mede.  
De IJslanders zijn goed in ‘intense bieren met een donkere uitstraling en spookachtige tonen’, maar weten zich ook goed raad met knisperfrisse IPA’s en ingrediënten als arctische tijm. Nieuwsgierig? Dan zien we je donderdag 8 december vanaf 18.00 uur in ons proeflokaal. Skál!

Nieuws

Geplaatst op 21-11-2017
Door Laura Tenret

Deel dit artikel
Lees artikel

Bierwinkel: toffe bieren voor een goede prijs

Bier kopen? Onze bierwinkel heeft een collectie van meer dan 500 bijzondere bieren van de tofste brouwerijen wereldwijd. Ben je al tijden op zoek...
Lees artikel

Kaapse x Oedipus x Nixy = Mandarijn

Onze Mandarijn gemist? De twee laatste kegs van onze collab met Oedipus en chef Marnix Benschop gaan er dit weekend (8 t/m 10 juni) op!Misschien zag...
Lees artikel

Kaapse Brouwers worden 4

  Het is feest want wij zijn jarig! Dit vieren we met een bierfestival op 19 mei waarvoor we enkele van de...