Zo combineer je bier met eten

In onze vorige blogpost las je hoe je bier kunt proeven als een pro. Even zo belangrijk en helemaal in opkomst tegenwoordig in het combineren van bier en spijzen. Lees hier hoe je dat doet.

Bier heeft een veel breder smaakspectrum dan wijn en bevat smaken die bij wijn ontbreken. Bij sommige gerechten smaakt wijn gewoon niet dus is bier een prima tafelgenoot (wel eens wijn geprobeerd bij je bak afhaalchinees?). Maar probeer ook eens een biertje bij een gerecht waar je normaal misschien wijn bij drinkt en laat je verrassen.

Smaakhaakjes
Bier –en spijscombinaties horen te harmoniseren of te contrasteren. Zo geven zoetigheid en moutigheid balans aan pittige of zure gerechten. Combinaties werken vaak het beste als de producten gemeenschappelijke geuren en smaken hebben, zogeheten smaakhaakjes.  De basissmaken en intensiteiten moeten met elkaar overeenkomen of, indien anders, bij elkaar passen. Als alles klopt brengen je bier en spijs het beste in elkaar naar boven en verworden ze tot een nieuw geheel. 

Regels
Wil je weten welk bier bij een biefstukje past? Helaas is dat niet zo makkelijk om te zeggen. Eigenlijk zijn er geen regels maar bekijk je per gerecht welk bier er mooi bij gaat. Zo speelt het mee hoe je gerecht gekruid is, van welk deel van het beest je vlees afkomstig is en noem maar op. Probeer dus verschillende bieren uit en vertrouw op je eigen smaak. Hier toch wat dingen om te onthouden voor als je een diner met bijpassende bieren wilt geven:

-Aperitief. Begin met een licht biertje zonder te veel restsuikers, koolzuur of alcohol. Een Saison is bijvoorbeeld een goeie als aperitief.

-Harmonie. Delicate gerechten vragen om delicate bieren en uitgesproken smaken vragen om uitgesproken bieren. Lichte bieren raken ondergesneeuwd door intense gerechten en andersom bij zware bieren en lichte gerechten ook. Dat terwijl je juist een balans wilt bereiken. Het alcoholpercentage is hierbij een goede richtlijn want hoe hoger het percentage is, hoe sterker de smaken in je gerecht moeten zijn om dit uit te balanceren. Als een bier boven de 6% is kun je het in de regel beter niet combineren met lichte gerechten als vis, salade of eieren. Zo gaat een salade wel mooi met een Berliner Weisse en complimenteert een Strong Ale een kruidige bonenschotel.

-Pittig. Hopbitterheid en een pittig gerecht versterken elkaar: een pittige curry en een IPA zijn dus geen goed idee. Bij een pittig gerecht (het soort waarbij de vlammen uit je mond slaan) kun je ook beter geen bier met een hoog alcoholpercentage drinken, want dat is vragen om ellende. Door de vele alcohol krijgt je het alleen maar nog heter, beter drink je dus een biertje dat de pittigheid verzacht, zoals een stout of een porter. De zachte mouten temperen de hitte van je gerecht.

- Romig. Heb je een romig gerecht kies dan voor een (licht)bitter bier zoals een IPA. De bitterheid heft de zwaarte in je vettige gerecht op. Je kunt zelfs met de kruiden in je gerecht spelen door een IPA te kiezen met kruidige hoppen.

- Bubbels. Bier gaat ook goed bij vet eten. De koolzuurbelletjes snijden als het ware door het vettige laagje in de mond heen en hebben een opruimende werking. De bubbels werken dus perfect om te neutraliseren.

- Ezelsbruggetje. Elk gerecht en elk bier is anders, maar dit kun je overwegend in je achterhoofd houden: Burger+Brown Ale, Mexicaans+American Pale Ale, salade+Hefeweizen, zeevruchten+Witbier, steak+Porter, (gekruide) kip+Saison, varkenskoteltjes+English Bitter en chocolade+Imperial Stout.    

Kaapse Tess
Zo smeekt een lichtgerookt zacht (wit)visje om een IPA (met hooi en citrussmaken). En onze frisse, droge Kaapse Tess (White Wine Saison) is lekker bij mossels, kokkels, scheermesjes. Oesters en stout zijn van oudsher een gouden combinatie. Bij vette vis past weer een bier met een meer uitgesproken smaak, makreel gaat bijvoorbeeld goed met een gueuze. En onze Kaapse Carrie (strong IPA) is door de karameltonen lekker bij rundvlees, of anders een porter. En probeer eens een rauchbier op de kop te tikken bij je stamppot met worst…

Kaas
En kaaaaaas, wat nou wijn en kaas? Bier en kaas zijn geweldig samen! (zie ook deze blogpost) Beiden zijn namelijk ontstaan uit grassen en zijn vergist waardoor ze veel smaakovereenkomsten hebben. Ook hier gelden weer de smaakhaakjes.  

Wat je ook eet of drinkt, elke bier & food pairing is anders. Gebruik je zintuigen, speel met niet voor de hand liggende combinaties, blijf experimenteren en zoeken naar het magische. Smakelijk en proost! 

Nieuws

Geplaatst op 13-06-2017
Door Laura Tenret

Deel dit artikel
Lees artikel

IJslandse sagen in biervorm

IJslandse invasie op 8 december: Borg Brugghús komt onze tap overnemen met hun beste bieren! Iedereen die wel eens in IJsland is geweest weet...
Lees artikel

Kaapse bieren op jouw evenement!

De Kaapse Brouwers voor al uw feesten en partijen, want wij geven ook borrels en proeverijen op locatie! En we zijn in te huren voor jouw...
Lees artikel

Van classic naar craft

Lijkt op, smaakt als… Leuk hoor, al die craft bieren. Maar wat nou als je een bockbiertje op zijn tijd lekker vindt? Of een Leffe blond? Welk...