Zo proef je bier als een pro

Bier drinken is een fluitje (of een vaasje) van een cent. Maar heb je wel eens stilgestaan bij hoe je biertje precies proeft en ruikt? En waar je bier op kunt beoordelen? Lees hier alles over bier proeven in het 5e deel van Bier voor Beginners.

Casual een biertje drinken om ervan te genieten is één ding. Maar ga je doelbewust bier proeven, probeer dan om onbevooroordeeld waar te nemen. Laat je dus niet leiden door de verpakking of presentatie van het bier, die beïnvloeden je oordeel.
Dan gelijk de belangrijkste regel bij bier proeven: spuug. het. niet. uit. Dat mag bij wijnproeven, maar bij bier zitten er smaakreceptoren in de keelholte die een belangrijke rol spelen bij de smaakwaardering. Bier slik je dus gewoon lekker door (dus niet met de auto naar een bierproeverij). 

Glas
Proeven is een delicaat proces waarbij je al je zintuigen gebruikt. Wil je echt als een professional te werk gaan zorg dan dat je proeft in een neutrale ruimte (zonder te veel andere geuren). Wil je bieren optimaal kunnen beoordelen gebruik dan een zogeheten ISO-glas. Omdat deze vorm internationaal gestandaardiseerd is komt het bier hierin het beste tot zijn recht.

Neutraliseren
Wanneer je meerdere bieren wilt beoordelen is de proefvolgorde van belang: begin met weinig alcohol, lichte kleur en lichte bitterheid en bouw op tot sterk, donker en bitter. Heb je voor het proeven een broodje shoarma naar binnengewerkt dan kan dit de smaak van je bier beïnvloeden. Neutraliseer je smaak dus door eerst (licht uitgedroogd) wit brood, een zure appel of cream crackers te eten en dit weg te spoelen met water. 

Kijken en ruiken
Kijk eerst eens even goed naar het bier voor je; naar de kleur, de helderheid en het schuim. Deze visuele eigenschappen geven veel weg over het type/merk en de conditie van het bier (Lees meer hierover in de blogpost Wat staat er op mijn bieretiket).
Pak je proefglaasje bij de steel en draai voorzichtig in horizontale rondjes  totdat het bier tegen de zijkant ‘walst’. Hierdoor vergroot je het oppervlak en komen er meer geuren vrij.
Steek dan je neus in het glas (en ruik met kleine ‘haaltjes’). Hiermee kun je wellicht de grondstoffen, het brouwproces en de vergisting achterhalen. Zoete geuren kunnen afkomstig zijn van mout of suikers, bittere van hop, zure van melkzuur, en ruik je banaan dan kan het aan het gist liggen.

Proeven
Neem dan kleine slokjes en knijp ook even je neus dicht.  Wanneer we iets proeven zijn twee aspecten van belang: smaak en mondgevoel. Onder smaak verstaan we de totale impressie van iets; dit neem je niet alleen waar met je mond maar ook met je neus. De smaakpapillen op onze tong onderscheiden vijf primaire smaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami. Umami is moeilijk te omschrijven, maar is Japans voor ‘hartigheid’ of ‘heerlijkheid’. Het is het smaakverhogende bouillonachtige effect van glutamaat. De overige smaken kunnen makkelijk waargenomen worden, bij umami is dat moeilijker.
Het mondgevoel is een verzamelnaam voor wat bij een proefervaring wordt waargenomen door je tastzin. Wat is de temperatuur van je bier (hoe kouder het bier, hoe minder je proeft)? Zitten er veel belletjes (koolzuurgas) in? Is het pittig, plakkerig of wrang?

 

Smaakwiel
Omdat het best lastig kan zijn om smaken onder woorden te brengen heeft de Deense onderzoeker Meilgaard een ‘smaakwiel’ bedacht met daarop verschillende aroma’s. Handig voor smaken waar je anders niet zomaar op was gekomen (Garnaalachtig? Verbrand rubber?). Vergeet ook niet op de nasmaak te letten, omdat in deze fase van het proeven smaken kunnen veranderen…
Wil je je proefervaring ook nog eens professioneel noteren? Op het wereldwijde web zijn verschillende proefformulieren terug te vinden.
Ook niet onbelangrijk is hoe bier in combinatie met eten smaakt. Maar meer hierover lees je in de volgende blogpost…

Nieuws

Geplaatst op 07-06-2017
Door Laura Tenret

Deel dit artikel
Lees artikel

Kom afterpartyen op het BAF! 2018

  Het is weer september, en we hebben een gloednieuwe, vet lekkere editie van het BAF! op stapel staan! Dus raap jezelf...
Lees artikel

Ella en Swaans Wereldbowls brengen landen samen

We hebben nieuwe chefs in onze Kaapse Kitchen! Ella en Swaan serveren komende week ( 21 t/m 26 augustus) Wereldbowls. De keuken waar landen...
Lees artikel

Zeldzaam en bijzonder goed: Hair of the Dog (in bottle shop)

Handleiding voor het vinden van bijzondere bieren: stap binnen in onze bottle shop. Kijk gelijk rechts naast je. Hier vind je onze Hair of the...